Блог на независим сътрудник на "LR Health and Beauty Systems". Използвани са някои от авторските материали относно продуктовата гама, качени на официалната страница, защото дават най - пълна информация.

четвъртък, 22 март 2012 г.

Гъбата Reishi Ganoderma licidum




Reishi Plus
Препоръчителна доза:
1 капсула дневно.
Една опаковка съдържа 30 капсули.
80331                                     84,90 ЛВ.


Рейши е лечебна гъба, използвана в Япония и Китай като традиционно лекарство от повече от 2000 години – факт, който я прави първата гъба с приложение в медицината. В древен Китай гъбата Рейши се е считала за важен медикамент, като ефективността е била толкова голяма, че е вписана в най-стария медицински китайски наръчник, датиращ от повече от 2000 години! Китайското наименование „ling zhi” означава духовна сила, а ganoderma е с гръцки произход: „γάνος” означава „светъл, блестящ”, а „δέρμα” – кожа. Гъбата Рейши е голяма, дървесна гъба с кафява обвивка, оцветена с шест различни цвята: червен, зелен, бял, черен, жълт и сив. В природата расте в гористи планини с висока влажност и малко светлина. Среща се много рядко, обикновено върху изсъхнали стволове на сливи Quercus serrata или дървета Pasonia. Това е едно от най-редките и полезни растения в природата. Векове по-рано, Ganoderma lucidum е била известна като „царица на билките” и като лекарство, което може да осигури вечна младост и дълъг живот! Тъй като е била изключително рядко срещана е било невъзможно да се култивира, а достъп до нея са имали само императорите и по-специално династията Мин, която чрез Ganoderma Lucidum се надявала да постигне безсмъртие …
Сухите гъби нямат силата на пресните – това е така, защото при изсушаването, съдържанието на активните съставки намалява. Въпреки че както пънчето, така и спорите имат активни съставки, се налага обработването на големи количества, за да се извлече малко количество екстракт. Като се има предвид, че дивата гъба Рейши не е подлежала на изкуствено култивиране, е разбираемо защо е наречена „императорското лекарство”. Модерните биотехнологии днес направиха възможно култивирането на големи количества Рейши. Качеството може да се контролира внимателно, като се предоставят най-добрите условия, а изследванията доказват, че най-голямо количество активни съставки може да се открие в мицела, който е и най-лесно смилаем. Процедурата по обработка може да бъде извършена в конкретен, благоприятен период – когато количеството на активни вещества в мицела е най-високо. Като се отстранят растителните тъкани, обработката е завършена, а екстрактът е по-лесно смилаем.
Една доза Рейши:
• Съдържа 75% от дневната доза витамин С
• Не са използвани генно-модифициращи методи
• Предлага се във вид на капсули с естествена обвивка
• Продукт с растителен произход
• Не съдържа лактоза
Рейши е известна като „божествена гъба на дълголетието“. Доста често тя се сочи като най-доброто природно средство, използвано от китайските лечители. В състава и са доказани 119 терпеноиди – ароматни вещества, които имат противовъзпалително, антираково и антивирусно действие. В Япония и Китай гъбата се използва при практически всички заболявания. Освен високоактивните полизахариди, тя съдържа важни микроелементи като органичен германий, селен, калций, желязо, калий, натрий, манган, цинк, аминокиселини, белтъци, пурин и тритерпеноид. Гъбата Рейши се смята за „царят на адаптогените,“ с по-силно действие от това на жен-шена, без да напряга нервната система. Като адаптоген има мощно антистрес действие и подпомага при възстановяване от заболявания в резултат на стрес. Наред с това има мощно имуномодулиращо и възстановително действие

Гъбата Рейши се препоръчва:
При нарушени функции на имунната система, съпътстваща терапия при болни от рак(стомах, черен дроб, бял дроб, кожа) и при заболявания предизвикани от радиация; При алергии и вирусни заболявания; При заболявания на сърдечно-съдовата система, повишен холестерол, хипертония; При възстановяване след тежки операции или заболявания; При нарушени адаптационни способности на организма и хронична умора; Слаби нерви, страх, безпокойство, нарушен сън; Подпомага кръвооросяването на мозъка и крайниците; Подпомага всички органи и системи в организма;

Рейши: Древно лекарство или нова надежда?

Благотворни свойства
В традиционната китайска медицина, Рейши се препоръчва за лечение на сърдечни заболявания, безсъние, импотентност, язва. От 20-ти век насам, гъбата е известна и на западния свят, като продължават да се провеждат много изследвания, които да дадат допълнителна информация за многостранните свойства и особености на гъбата Рейши.
Въз основа на последните доклади и клинични изследвания е открито, че гъбата съдържа определени биоактивни съставки. Най-важните са: германиум, желязо, селен, магнезий и полизахариди.
Открито е, че Рейши подобрява нивата на холестерол, действа благоприятно при хипертонията и хипотонията, нервните напрежения, неврозите и безсънието, хроничния бронхит и хепатит В.
Полизахаридите, които се съдържат в гъбата са най-активните елементи с антинеопластични и регулиращи свойства за имунната система. Гъбата Рейши намалява кръвното налягане, подпомага правилното функциониране на бъбреците и нивата на глюкоза в кръвта, забавя раковите метастази, представлява силен антихистамин, антиалергична и противовирусна е, облекчава симптомите при артрит и менопауза. Тритерпините в гъбата Рейши помагат за облекчаването на алергии като предотвратяват секрецията на хистамин и подобряват усвояването на кислород и работата на черния дроб.
Свойствата на гъбата рейши:
1) Подпомага контролирането на нивата на холестерол и намалява вероятността от поява на коронарна недостатъчност.
2) Съюзник на организма при противодействието на хипертония и хипотония.
3) Облекчава нервното напрежение, неврозата и безсънието.
4) Има благоприятно въздействие при хроничен бронхит и хепатит В, благодарение на действието си върху черния дроб.
5) Подобрява левкоцитите и ендотелната система.
6) Облекчава симптомите при артрит и менопауза.
7) Подобрява работата на бъбреците.
8) Има силно антиалергенно и противовъзпалително действие.
9) Подпомага уравновесяването на нивата на глюкоза в кръвта.
10) Благоприятна до голяма степен и при други оплаквания (астма, хипотиреоидизъм, затлъстяване и т.н.)

Гъбата Рейши като адаптоген
Приемането на лекарства, антибиотици, хормони и други предизвиква нежелани реакции в човешкия организъм. Съвременната медицина поставя диагнозите след изследване на симптомите и органите и използва лекарствено лечение, при което е възможно да възникнат усложнения. Като цяло обаче този тип лечение се предпочита поради удовлетворителните лечебни резултати. Въпросът за тези усложнения, които се появяват при болните, занимава сериозно медицината от 1965г. Наскоро медицината разработи адаптоген, който има следните характеристики:
а) не е токсичен
б) не се ограничава в конкретни органи или тъкани и
в) дава общи физиологични резултати.
Адаптогенът има свойството да подпомага лечението, като възстановява физиологичните показатели на системите в тялото. Става въпрос за билки, които доставят на организма точно това, от което се нуждае в определен момент, без да причиняват нежелани реакции. Например, един адаптоген, който е доказан в борбата си с холестерола е способен да увеличи „добрия” холестерол без да увеличава „лошия”!
Само 300 билки са признати в природата като адаптогени, а главната е Ganoderma Lucidum Omanitus или просто Рейши.

Гъбата рейши и витамин С
Рейши се препоръчва за приемане заедно с витамин С, който подсилва усвояването на полизахаридите, калция и желязото в човешкото тяло, като подкрепя имунната система, благодарение на антиоксидантното си действие.
Една капсула Reishi plus доставя 75% от дневната доза витамин С. Витамин С (или аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин. Играе огромна роля за правилното функциониране на човешкия организъм и е необходим за различните метаболитни функции, като свързването на колагена, поддържане здравината на кръвоносните съдове, подпомагане метаболизма на аминокиселините и освобождаването на различните хормони, а също така и за състава на костите, зъбите, венците и кръвта. Витамин С подсилва защитата на кожата от факторите на околната среда, които образуват свободни радикали – основната причина за преждевременното остаряване на кожата. Дневната нужда на човека от витамин С е голяма и достига до 70-80 мг. Основните източници са пресните зеленчуци и цитрусовите плодове. Липсата на този витамин причинява увреждания на зъбите, възпаление на венците, подкожни хематоми, кръвоизливи в тъканите и анемия. Пушенето унищожава в голяма степен наличния в организма витамин С, затова е добре пушачите да приемат витамин С в по-големи количества. Новият Reishi plus на LR с екстракт от гъбата Рейши съдържа уникалните благотворни свойства на рядката гъба само в една капсула! Подсилен с витамин С, Reishi plus е една хранителна добавка, която е необходима на организма всеки ден. Не съдържа генетично изменени съставки, нито лактоза и е продукт с растителен произход.
Допълнителна информация

Какво е Рейши (Reishi, Лингши, Ling zhi, Линг Ши, Линг Чи)?

Рейши (Reishi) или Линг Ши (Ling Zhi са двете най-популярни имена, под които е известна гъбата Genoderma lucidum и близката й разновидност - Genoderma tsugae.
В Китай я наричат Линг Ши - "гъба на духовната потентност" или още "гъба на безсмъртието", а в Япония й казват Рейши или "гъбата фантом".
Гъбата е ядлива и има характерна форма на подкова. Расте по дървета като паразит или се храни с мъртви растения и така облагородява почвата. Причината за тази допълнителна информация, която Ви предлагам, е заради непознатите й у нас здравословни ползи, които са залегнали в китайската и японската традиционни медицински практики, а също и в потвърдените й от модерната медицина лечебни свойства.
Някои източници посочват, че Линг Ши се използва в китайската народна медицина вече 4000 години. За първи път през 1972 г. японски изследователи успешно култивирали гъбите Рейши и сега гъби Рейши се отглеждат при специални условия в различни държави, включително и България.

Какво трябва да знаем за активните съставки на Рейши?
Има шест различни цвята на гуглата на гъбата Рейши: червено, зелено, бяло, черно, жълто и лилаво. Тези изследователи показват, че всички цветове са един и същ вид, и че цветови вариации са в резултат на разликите в условията на околната среда.
Въпреки това, някои билкари настояват, че определени цветове на гъби рейши, са по-мощни или ефективни при лечение на определени условия, отколкото други.
В тъканите си гъбата Рейши съдържа някои наистина уникални вещества.
Пример за това са специфичната група тритерпени наречени ганодерични киселини, които имат молекулна структура, близка до тази на стероидните хормони.
В Рейши се съдържат също големи количества активни полизахариди, органичен германий, ергостерол, кумарин, манитол, лактони, алкалоиди, витамини, минерали и не на последно място, ненаситени мастни киселини. За разлика от повечето гъби, които съдържат средно 90% вода, гъбата Рейши има по-суха структура (75%) и е по-богата на полезни нутриенти. 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Рейши?
Освен в ядлива форма, Рейши може да се приема под формата на сухи екстракти, тинктури и др..

Доказани ползи от приема на Рейши:

·         Хепатопротективен и хепатостимулиращ ефект: Има данни за антитоксично въздействие, което продължителният прием на Рейши оказва върху различни чернодробни токсини, като алкохол, лекарства, натоварващи хепатоцитите и др. Използва се като адаптоген в добавки при профилактика на чернодробното здраве.
·         Антираков ефект: Потвърден е, но не е ясен механизма, по който се случва въздействието. Установено е, че приема на екстракт от Рейши увеличава производството на вид цитокинините интерлевкин - 2  (сигнални молекули), с които белите кръвни телца маркират враждебни тъкани и клетки. Освен в лечението на ракови образувания (химиотерапия), Рейши се използва и за предотвратяване на метастазирането след операции и др.
·         Анти-стрес адаптоген: Не е ясен точният механизъм на анти-стрес въздействие, което гъбата Рейши оказва върху хората, които я приемат, но общият адаптогенен ефект е доказан по редица параметри, индикиращи нивата на стрес.
·         Подпомага дихателната система: Установено е, че облекчава бронхити, астма, кашлица и различни възпаления на дихателните пътища.
·         Имуномодулаторен ефект: Изследванията показват, че Рейши въздейства върху имунитета като променя чувствителността към определени бактерии и вируси, ракови тъкани и пр., но това не я прави автоматично подобряваща имунитета, а потенциално подобряваща го.

 

Предположения и недоказани твърдения:

·         Имуностимулаторни ползи и имунитет: Народните медицински практики в Япония и Китай придават на гъбата свойства, които стимулират антивирусните, противогъбичните и противовъзпалителните свойства на имунната система, като същевременно облекчват автоимунните заболявания (алергии). Днес модерната западна медицина разследва пъзела на източните практики парче по парче. До тук е установено, че гъбата има общо въздействие по оста: хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, стимулира производството на хистамин в определени тъкани (ендокринен ефект) и успокоява нервната система.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на Рейши?

Обикновено в традиционната медицина Рейши се взима за продължително време (месеци наред). В малък брой случай са регистрирани някои временни оплаквания: сухота в носните канали, устата и гърлото. По-често кръвотечение от носа, а също и стомашно неспокойство. Всички симптоми са изчезвали след прекратяване приема на Гъбата фантом. 

В комбинация с какво не бива да приемаме Рейши?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Смята се, че има синергичен ефект върху стесняването на кръвоносните съдове в комбинация с аспирин, Уарфарин и други съдосвиващи лекарства за кръвно. Ако употребявате подобни медикаменти, трябва да консултирате приема на Рейши с кардиолог.

Какви дози е нужна и как се взима?

Обикновено Рейши се приема в сурово състояние в количества между два до шест грама дневно, заедно с други сходни по действие билки и гъби. Ако приемате сух екстракт, препоръчителният прием на опаковката най-често дава доза еквивалентна на количеството й в суров вид.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула, Рейши можете да срещнете в комплексни адаптогени,


Кралицата на билките
Информация за автора: Tish Дейвидсън, Д-р Ребека Фрей,
Gale Group Inc, Гейл, Детройт,
Гейл енциклопедия на алтернативна медицина, 2005 г.
Описание: Ганодерма е името на гъбата Ганодерма lucidum. Тя се нарича гъбата рейши или на китайски Линг Жи. Тя е една от най-популярните лекарствени гъби в Китай, Япония и Съединените щати.
Ганодерма расте на дървените трупи или пънове. Тя е лъскава, твърда, асиметрични капачка, която варира на цвят от жълто до черно. За лекарство се използват гуглата на гъбата, спорите и мицела. Дивата Ганодерма е рядкост в Азия.
В древен Китай, ганодерма е била толкова рядка и толкова високо ценена, че е била запазена за императорите и се е наричала "Еликсир на живота".
Обща употреба: Ганодерма е считана за една от най-важните билки в азиатските лечебни практики. Използването й се простира на почти
всяка система на тялото.
Даоисти и други азиатски духовни търсачи смятат, че  не само лекува физически заболявания, но и довежда до спокойно състояние на ума, и за увеличаване на духовна енергия за потентност.
Ганодерма е била използвана в Китай в продължение на повече от 4000 години. Това е основната тоник шън в китайското билколечение. В широкия смисъл на думата, това понятие тоник шън се използва за да помогне на човек да се адаптира физически и психически на света. Той се използва за укрепване и успокояване на нервите, подобрява паметта и да предотврати или забави сенилност. Билкарите считат Ганодерма за адаптоген, или естествен регулатор за потискане на имунната система, ако тя е свръхактивна и за повишаване на активността, ако тя е слабо активна.
Има много доказателства за ефекта на Ганодерма върху имунната система. Тези твърдения се основават предимно на присъствието на полизахариди с високо молекулно тегло и антиоксиданти в екстрактите от гъбата, които неутрализират  свободните радикали.
Ганодерма също така съдържа елементи на калий (К), магнезий (Mg), калций (Ca), и германий (Ge).
Ганодерма се използва в Япония и Китай за лечение на рак и за стимулиране на имунната система след лъчетерапия или химиотерапия. Тя се използва и за лечение на миастения гравис и системен лупус еритематозус (СЛЕ), като и двете автоимунни заболявания. В Япония и Китай Ганодерма се използва и за лечение на симптоми на вирусни заболявания като настинки,грип, разяждам язви и хепатит. Доста изследвания на екстракти от Ганодерма са направени в университети в Япония, Китай и Южна Корея. Много от тях са в лабораторни условия или проучвания върху животни.
Резултатите не са категорични доказателства, но изглежда те най-малко показват, че в тези не-човешките системи, Ганодерма има ефект върху имунната система, някои анти-туморни свойства, както и някои анти-вирусната активност.
Една група от изследователи съобщават през 2002 г., че Ганодерма изглежда да защитава черния дроб от възпаленията, причинени от инфекции.
По-новите изследвания в азиатските университети за изследване на ефекта на Ганодерма на човешки клетки или тъкани.
Скорошно проучване, направено в Тайван, показва, че Ганодерма инхибира апоптозата (самоунишожението на раковите клетки) в човешки бели кръвни
клетки. Това откритие може да помогне да се обясни благотворния ефект на  Ганодерма върху имунната система.
Ганодерма наскоро привлече вниманието на западните изследователи от рак. Доклад за казус от Колумбийски университет в САЩ показва, че японска хранителна добавка, съдържаща Ганодерма както и генистеин, соев производ, могат да бъдат полезни в превенцията и лечението на рак на простатата.
Ганодерма (рейши)  се използва също и при лечение на болестни състояния на нервната система. Той се използва за успокояване на нервите, лекува безсъние, намаляване на стреса, премахване на нервно изтощение, както и увеличаване на решителност и фокус. Лабораторни изследвания показват сравнително категорично, че Ганодерма действа като успокоително върху клетките на централната нервна система и вероятно е болкоуспокояващи и антиконвулсивни свойства.
Ганодерма (рейши) често се използва за лечение на алергии, сенна хрема, бронхиална астма, и за намаляване на възпалението на кожата.
Лабораторни изследвания подкрепят това приложение и показват, че някои компоненти на Ганодерма (рейши)  имат силен антихистаминов ефект, че прекъсва развитието на алергични реакции. Много болестни състояния на кръвта и кръвоносната система се лекуват с Ганодерма (рейши). Те включват:
• височинна болест
• атеросклероза
• сърдечна аритмия
• исхемична болест на сърцето
• високо кръвно налягане
• висока кръвна захар
• висок холестерол
• ниско кръвно налягане
• инсулт
Научни изследвания показва, че съединения, открити в Ганодерма (рейши)  намаляват кръвната захар, а също и да намалява съсирването на тромбоцитите в кръвта. С това намаляване на съсирването може да се обясни ефективността на Ганодерма (рейши)  срещу инсулт и атеросклероза. Ганодерма (рейши)  се използва и за лечение на различни други заболявания. Твърденията за ефекта от приложението на Ганодерма (рейши) обикновено са подкрепени от малко или никакви научни доказателства. Те включват:
• гастроентерит
• диария
• запек
• камъни в жлъчката
• язва
• акне
• загуба на коса
• възпаление на бъбреците
• менструални спазми
• еректилна дисфункция
• ниско желание за секс
Препарати: На практика всички Ганодерма (рейши), налични в търговската мрежа са от култивирани гъби. Различните препарати са направени от шапката, спорите и мицела на гъбата. Тези препарати се предлагат под формата на пресни и сушени цели гъби, капсули, концентрирати, екстракти, таблетки, чай на пликчета, чай гранули, и тинктури.
Най-често дозата е 1,800-2,400 мг под формата на капсули на ден.
Въпреки това, дозите варират силно в зависимост от лекуваното състояние и силата и част от гъбата, която се използва.
Предпазни мерки: Въпреки че не са регистрирани токсични реакции към Ганодерма (рейши), хора с алергии към други гъби също могат да се появят алергични реакции към Ганодерма.
Странични ефекти: Големи дози (2-9 грама) на Ганодерма (рейши), които се  вземат редовно в течение на 3-6 месеца могат да доведат до диария,
разстроен стомах, и виене на свят. Кръвотечение от носа от високи дози на Ганодерма (рейши)  също са били докладвани.
Някои билкари твърдят, че големи дози витамин С, направени с тази билка, контролират симптомите на диария.
Взаимодействия: Ганодерма (рейши) и други китайски билки често се използват заедно и не се съобщава за негативни взаимодействия, а в действителност нови добавки за здравословни храни, направени от гъби рейши, комбинирани с билки, се изготвят с убеждението, че гъбите абсорбират част от свойствата на билките, с която се комбинират. Що се отнася до западните фармацевтични продукти, Ганодерма (рейши) има негативни взаимодействия с варфарин, който е лекарство за разреждане на кръвта. Тъй като Ганодерма (рейши) екстракт може да доведе до спад на кръвното налягане, лица, които използват антихипертензивни средства (лекарства за понижаване на кръвното налягане), трябва да използват Ганодерма само ако те се наблюдават от лекар.
Източник:

Материалът е изготвен от Вангел Панов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар