Алое Вера
с праскова
Алое
Вера е отлична клетъчна храна, съдържаща над 175 биоактивни вещества: седем от
осемте незаменими и единадесет основни заменими аминокиселини, микро- и
макроелементи, витамини, широк спектър ензими, антрахинони, органични киселини,
сапунини, лигнини и пр. Важна роля за уникалните качества на растението играят
специфичните въглехидрати и мукополизахариди в т.ч. и добре проученият ацеманан, известен като отличен
имуномодулатор и хармонизатор на клетъчните функции.
Благодарение на специфичния си биохимичен
състав и способността да натрупва слънчева енергия под формата на биофотони,
алоевият гел проявява:
- изразен противомикробен ефект (убива вируси,
бактерии и гъбички като същевремнно активира факторите на имунитета);
- лек слабителен и дълбок прочистващ ефект;
- стимулира регенериращите процеси в кожата и
лигавиците и способства за бързото заздравяване на раневи и язвени повърхности;
- повлиява благоприятно метаболитните процеси в
съединителната тъкан и оптимизира капилярното кръвообръщение,
- има изразен противовъзпалителен и
противотуморен ефект
- използва
се широко за регулиране на процесите в храносмилателния тракт и
чернодробно-жлъчната система, при всички инфекциозни заболявания, при
възпалителни и дегенеративни проблеми в костно-ставния апарат, за коригиране на
дисбаланс в имунитета и пр.
Гелът от Алое Вера е отличен адаптоген и подсилва
лечебните качества на съставки, които са добавени към него, както е в случая с
концентрат от праскова!
Прасковата (Prunus persica) е вид растение от семейство Розоцветни
(Rosaceae). Достига около 4 m височина. Кората на нейното стъбло и на
по-старите ѝ клони е червеникавокафява, а младите клонки са зелени или
червеникави.
Произход
За родина на прасковата се смята Китай. Там
богът на дълголетието се изобразява винаги с праскова в ръце. Латинското
наименование е persica, вероятно защото прасковите са дошли в Европа
през Персия. В средновековието плодовете на прасковата са били смятани за
вредни, а с лечебна цел са се ползвали само листата.
Съдържание
Прасковите съдържат витамините: В1 (тиамин), В2 (рибофламин), В9 (фолиева
киселина), рр (ниацин), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол) и провитамин А
(каротин) - колкото по-жълти са
плодовете толкова по-високо е съдържанието му).
Те са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций. Съдържат, макар и
в ограничени количества желязо, титан, манган, мед, мед, никел, хром и молибден.
Съдържанието на пектин в плодовете зависи от степента им на зрялост – в
зелените пектинът е два пъти по-малко, отколкото в узрелите. 80-90 % от съдържанието на плода е водно, 6-14 % са захарите, включително
и захароза, около 8 % са пектиновите вещества, средно 15 мг% е наличието на витамин С и около 0,8 мг% е каротинът.
Прасковите съдържат ценни органичните киселини - ябълчна, винена, лимонена,
и минералите - калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магнезий.
Богати са на витамин С, една праскова доставя ¾ от необходимата дневна доза от
антиоксидантния витамин. Съдържат витамини от група В, включително и фолиева
киселина, витамин Е, К, РР и етерични масла.
Много от ценните вещества в плода се запазват дори и при кулинарна подготовка –
при консервиране, приготвяне на сладки изкушения, при сушене.
Прасковите са особено полезни при констипация
и киселини. Плодът усилва отделянето на стомашни сокове и подобрява
храносмилането на мазна храна. Стимулира апетита.
Пресните праскови се препоръчват за подобряване на
функциите на червата и за стимулиране на жлъчката. Спомагат за отделянето на
шлаки от организма.
Лесно усвоимото нишесте на прасковата има принос за
подобряването на храносмилателния процес. Предотвратява процесите на гниене в
стомашно-чревния тракт.
Заради високо съдържание
на калий, прасковите се препоръчват при нарушения на сърдечния ритъм. Действат
положително и на имунната система.
Заради желязото са
полезни при анемия. А ако се хапват редовно червени, добре узрели праскови, се
допринася за подобряването на зрението.
Плодът е особено подходящ за деца, бременни жени, за лица
след боледуване.
Консумацията на праскови
се отразява благоприятно на организма и при подагра, ревматизъм, заболявания на
бъбреците. Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, заболявания на бъбреците,
черния дроб и жлъчката.
Тези лечебни въздействия
на прасковата са още по-силни при оптимално съотношение с компонентите на гела
от алое вера!