Блог на независим сътрудник на "LR Health and Beauty Systems". Използвани са някои от авторските материали относно продуктовата гама, качени на официалната страница, защото дават най - пълна информация.

вторник, 6 март 2012 г.

Хранителна добавка PROBIOTIC 12



„Не може да държиш чиста вода в мръсен съд”
Древна китайска мъдрост



Какво е точно Пробиотик?

Стотици видове бактерии и други микроорганизми живеят в съжителство с хората - по кожата, в устната кухина, стомаха, червата, в пикочно-половите пътища и т.н.
Изчислява се, че бактерийните популации в човешкото тяло достигат до 100 000 000 000 000 - число, превишаващо 10 пъти броя на всички клетки на тялото на човек. Всички те образуват вътрешната бактериална микрофлора - екосистемата на човека. В червата на човека живеят повече бактерии, отколкото хора са живели на земята, откакто се е зародил човешкия род.
Стените на червата, които са най-големия имунен орган на човека, са населени от полезни (пробиотични) бактерии и от болестотворни (патогенни) бактерии. Естественият баланс между тях има огромно влияние върху здравето на човека, като съотношението, което гарантира нашето здраве, е минимум 85% и повече проценти „добри” бактерии към 15 и по-малко процента „лоши” (патогенни, болестотворни) бактерии. 
Думата „пробиотик" е сравнително нова и се смята, че за първи път е употребена от Фердинанд Верджин през 1954 г. В своята статия (Vergin F. Anti-und Probiotika. Hippokrates 1954) той сравнява вредните ефекти на антибиотиците и благоприятните такива на полезните бактерии, като ги нарича "probiotic". Думата пробиотик е от гръцки произход: pro-за, bios- живот, т.е. „за живот". Верджин определя пробиотиците като смесена култура от бактерии, които оказват благоприятно действие върху приемащия ги организъм, чрез подобряване на неговата микрофлора.

Какво най- общо извършват пробиотичните бактерии за да са от такова жизнено важно значение за нашия организъм?
На първо място пробиотичните бактерии разграждат сложните (комплексните) мазнини, захари и протеини, които се съдържат в нашата храна, превръщайки ги съответно в прости мазнини, захари и аминокиселини, които се използват в матаболитичните процеси и са в основата на синтеза на нови клетки в организма
Забележка: Организма синтезира 24 000 000 клетки ежедневно и съответно има нужда от „строителен” материал за този непрекъснат процес. . 
На второ място: пробиотичните бактерии подтискат развитието на патогенните бактерии, като по този начин поддържат червата чисти от  патогенни бактерии и токсини.
На трето място: пробиотичните бактерии подпомагат синтеза на витамин В и К.

От своя страна „ползите” за нашия организъм от патогенните (лошите) бактерии са следните:
На първо място те увреждат епителната тъкан по стените на червата, като по този начин ги правят пропускливи за патогенните бактерии, микропаразити и токсини и така те попадат в имунната система на човек, където ако не бъдат унищожени предизвикват инфекции в различните органи.  
На второ място предизвикват инфекциите в червата и всичи съпровождащи ги дискомфортни състояния като диария, повишаване на телесната температура, отделяне на токсични газове, кръвотечения и др
На трето място предизвикват гниене на неразградените от пробиотичните бактерии хранителни остатъци, което е съпроводено с отделянето на токсични газове и отпадъци. Тези остатъци са благоприятна среда за развитие и на паразитни организми – анаеробни микроакари, гъбички и др., които допълнително утежняват чревната флора.
На четвърто място предизвикват локални възпаления, а прониквайки през стените на червата, когато те са станали пропускливи и за тях, предизвикват възпаления в целия организъм.
На пето място предизвикват отделянето и събирането на газове в червата и лош дъх в устата, когато патогенните бактерии надвишават добрите в устната кухина.
На шесто място ограничават и стопират абсорбцията (просмукването) на полезните хранителни вещества в организма, с което подтискат пълноценния метаболитичен процес.  
   
При дисбаланс на вътрешната микробна флора и свързаната с нея имунна система започват редица заболявания, като остро възпаление на стомаха, гастроинестинални инфекции, запек, болест на Крон, улцерозен колит, хранителни алергии, рак и много други.
За съжаление антибиотиците, които се превърнаха в част от нашето ежедневие (особено широкоспектърните) и чиято задача е да унишожават болестотворните вируси и бактерии, оказват дестабилизиращо въздействие върху цялостната чревна колонизация на бактерии. Фармацевтичните  антибиотици, унищожавайки патогенните (болестотворните) бактерии, унищожават и полезните бактерии. Онова, което е по-страшно, че ние приемаме антибиотици ежедневно чрез храната – пилета, месо, яйца, мляко и млечни продукти и считаме, че се храним здравословно. Да не говорим, че продуктите за чистота и хигиена, спрейовете са също антибиотици – те убиват бактерии – както лошите, така и добрите.
В последните двадесет години в редица  университетски клиники по света се провеждат изследвания за влиянието на антибиотиците върху състоянието на чревната флора на човека. Резултатите от научно изследване на д-р Лес Детлефсен и д-р Дейвид А. Релман от Медицинското училище на Станфордския университет в Поло Алто, Калифорния, в САШ са особено показателни (сп. "PNAS" (DOI: 10.1073/pnas.1000087107). Двамата лекари анализират чревната флора на три лица (жени) преди и след лечение с широкоспектърния антибиотик ципрофлоксацин. Техният анализ показва, че след три-четири дни лечение с този антибиотик, са настъпили драматични промени в чревната флора. Около една трета от видовете бактерии, населяващи червата, са изчезнали. Една седмица след лечението само в две от трите жени се е възстановил отново оригиналния състав на чревните бактерии. Втора интервенция за лечение със същия антибиотик шест месеца по-късно при същите жени е с още по-голямо въздействие: Възможни последици от това нарушение на чревната флора са липсата на специфични субстрати, които се произвеждат от чревните бактерии (като витамин К, който спомага за съсирването на кръвта и образуването на редица протеини в кръвта), проблеми с храносмилането или инфекции в червата.

Пробиотичните бактерии са от ключово значение за правилното действие на червата, а оттук и на състоянието и действието на имунната ни система. За да могат червата да получат положителни резултати от тези бактерии, те трябва да достигнат до тях в достатъчна бионалична форма. А пробиотичните бактерии като всички живи организми трудно оцеляват в киселинна среда, каквато е средата в стомаха на човек. Тъй като в нормалния живот човек си осигурява голяма част от пробиотичните бактерии чрез консумиране на храни, в които е протекъл някакъв естествен ферментационен процес – кисело мляко, сирене, кашкавал, бира, различни туршии, то тези бактерии оцеляват в киселинната среда благодарение на естествените олигозахариди и полизахариди, които се съдържат в тези храни. Особено важна роля за такъв „безопасен транспорт” за пробиотичните бактерии играе целулозата, която почти не се разгражда в стомаха. Съвременната хранително-вкусова промишленост, не само замества естествения процес на ферментиране на храните с използването на изкуствени окислители и ферменти, но и тотално подменя естествените изходни продукти – например при сиренето, кашкавала, кисело мляко, туршии (при тях зеленчуците са тотално обработени с хербециди и пестициди). По този начин  не само ни лишава от пробиотичните бактерии, но и от този естествен „транспорт”, който да ги преведе през враждебната за тях среда в стомаха. 

Добрата чревна функция означава по-добро качество на живот!
Това се осигурява от иновативната формула на Пробиотик 12 от LR Health and beauty systems.
Чрез патентованите микрокапсули се гарантира оцеляването на един милиард бактерии от 12 различни бактериални щама, обединени в една капсула! Двойното капсулиране (желатинова капсула и микрокапсулиране с олигозахариди) осигурява сигурна защита за преминаването им през киселинната среда в стомаха. Следователно е напълно ефективно преминаването й в стомашно-чревния тракт.
С Пробиотик 12 се правят „преки доставки” на пробиотични бактерии в червата. Продуктът активира и подхранва имунната система, предоставяйки на организма един милиард „добри” бактерии, само в една капсула.
Какво означава Пробиотик 12 за организма?
Пробиотик 12  е пробиотичен продукти от т.н. 4-то поколение пробиотици, който укрепва имунната система чрез действието на бактериалните щамове, които съдържа. Тези бактериални щамове подкрепят клетките, от които са съставени стените на червата – най-големият имунен орган при човека („разгърнатата” площ на червата е приблизително равна на площта на 2 тенискорта), както и самозащитата на организма, напр. срещу алергии.
Бактериалните щамовете в Пробиотик 12 служат като „суровина” на клетките по чревната стена, които от своя страна произвеждат основните оръжия на нашата имунна система – фагоцитите или Т-клетките (клетки – убийци или клетки – поглъщачи)  и широспектърните именоглобулините, които след като разпознаят „враговете”, се прилепват към тях и „сигнализират” на клетките - убийци за тях, за да бъдат унищожени, като отделно спомагат за балансирането на общата чревна флора.
Фагоцити е другото наименование ва Т-клетките или клетките-убийци, които поглъщат, унищожавайки или разграждайки антителата в нашето тяло - болестотворните бактерии, микроорганизми, вируси и гъбички.  Фагоцитите представляват клетки, които имат свойството за извършват процеса фагоцитозата - процес на поглъщане/изяждане на частица или дори цял микроорганизъм. Наименованието идва от гръцката дума фагос - изяждам. С помощта на широкоспектърните имуноглобулини (антителата) нашия организъм разпознава чуждите агенти (антигените - вируси, бактерии, чужди аминокиселини, вредни частици) на принципа антиген-антитяло, след което буквално изяждат агента и го разграждат на съставните му части чрез редица от биохимични реакции. Градивните частици от антигена, останали след обработката, се използват като хранителни и градивни вещества в клетката.

Ползите от приемането на пробиотичните бактерии от състава на Probiotic 12:
1.                Произвеждат лактаза - ензим, който спомага за смилането на млечните продукти в храносмилателната система.
2.                Произвеждат естествени антибиотични вещества, които убиват „лошите” бактерии или променят рН в някои части на червата, така че „лошите” бактерии да не могат да оцелеят.
3.                Спомагат действието на червата и способността им да абсорбират полезните вещества от хранителните продукти.
4.                Спомагат за укрепване на имунния механизъм, особено при кърмачета и малки деца. Майчиното мляко съдържа определени щамове бифидобактерии. Ето защо децата, които не са кърмени, страдат по-често от алергии и малабсорбционен синдром в червата.
5.                Спомагат за по-бързото възстановяване на клетките, които са били подложени на радиация и токсични ефекти и са в процес на регенерация.
6.                Спомагат за понижаването на абсорбцията на мазнини, намалявайки по този начин и нивата на мазнини в кръвта.

Въпроси и отговори за Пробиотик 12:

За какъв период от време се приeма?
Редовният тримесечен прием на пробиотици и по-специално Пробиотик 12 означава начало на нов, по- качествен живот! Профилактично може да се прави едномесечен курс (една опаковка) на всеки шест месеца, което е достатъчно за възстановяването на бионаличностите не само от тези бактерии, но също така подкрепя възстановяването на бионаличностите от останалите полезни бактерии. При наличието на сериозно заболяване, може да се приема и по-дълго време до окончателното изчезване на симптомите на болестта и след това се приема за профилактика.

Може ли да се приема от бременни? – Да

Може ли да се приема от деца? – Да

Може ли да се приема по време на лечение с антибиотици? – Абсолютно задължително!

Има ли странични ефекти от приема на Пробиотици? – По-малко от 1% усещат дискомфорт като подуване на корема. Това означава, че в момента в червата е сериозно нарушен естествения баланс на лошите и добрите бактерии и трябва да се започне с по-малка доза, но за по-дълго време!

Може ли да има свръхдозиране? – Не, това е храна за вас във всяка доза!

Колко бързо ще се забележи промяната? – обикновено в  рамките на няколко дни, при някои в рамките на 1-2 седмици, при други за по-дълго време. Времето, за което се появява положителния ефект зависи от индивидуалното състояние на отделния човек!

Можем ли да направим още нещо?
-           Приемайте само висококачествени пробиотици, които да са с много бактериални щамове, достатъчно количество и да са капсуловани по начин, който гарантира, че ще достигнат до червата.
-           Яжте редовно кисело мляко, мюсли и други
-           Намалете храните с високо съдържание на захари и силно преработени храни в менюто си!
-           Редовно консумирайте пребиотици, най вече фибри, които ще хранят пробиотичните бактерии.

Направете си този подарък! Ще подкрепите чревната флора, красотата и здравето си.

Пробиотик 12 – Обобщение:
- Регулира чревната флора.
- Укрепва функцията на червата, най-големият орган на имунната система, за производство на фагоциди (Т-клетки или клетките –убийци), което води до цялостното укрепване на защитата на организма.
- Включва 12 био щама, затворени в микрокапсули – формула, която предлага единствено LR.
Пробиотик 12 се съчетава отлично с гела за пиене от Алое Вера, защото гелът на алое (съдържащ широк спектър от над 175 биологично активни съставки като аминокиселини, ензими, полизахариди, витамини, арганични минерали и метали, лигнини, сапонини) със способността си да прониква дълбоко в епителните тъкани, представлява отлично „транспортно” средство, което доставя пробиотичните бактерии точно там, където организма се нуждае най-много от тях. 
Всеизвестно е, че алоето също притежава много лечебни свойства. В съчетание с Пробиотик 12 може по-ефективно да се повиши бионаличносттите от пробиотични бактерии а в имунната система. Пробиотик 12 действа върху вече успешните резултати от Aloe Vera Life Essence, за още по-добро качество на живот.

Основни съставки на Пробиотик 12:
1.Фрукто-олигозахариди  (Инулин) - 40% ЦЕНни Пребиотиди, който имат желиращ ефект, спомагащ за микрокапсуловането на пробиотичните щамове. Те осигуряват оцеляването им при преминаването през агресивната стомашна среда и служат за храна на полезните бактериални щамове при тяхното първоначално заселване в червата..
2.Царевично нишесте
3.Пробиотични бактерии в т.ч.:
Бифидобактериите са пробиотиците, които естествено се заселват в човешкия стомашно-чревния тракт и вагината. За първи път те са изолирани преди повече от сто години от човешки изпражнения. Бифидобактериите са Грам-положителни, анаеробни, и разклонени пръчковидни бактерии. Бифидобактериите са неподвижни като основно се заселват  в  дебелото черво и там тези бактерии ферментират голямо разнообразие на захари в млечна киселина. Бифидобактериите са в симбиоза с човешкия си домакин. В Robiotic 12 се съдържат следните пробиотични бактерии:
3.1.Bifudobacterium longum
Bifidobacterium longum е един от най-важните бактериални обитатели в човешкото тяло. Тази бактерия е много полезна, тъй като поддържа нормален храносмилателния тракт, подтиска растежа на вредните бактерии, а също така стимулира имунната система още повече че Bifidobacterium longum е един от първите обитатели на стомашно-чревния тракт на кърмачета, особено при тези, които са били кърмени.
3.2.Bifudobacterium Breve
При малки бебета, които са кърмени, е установена наличност на Bifudobacterium Breve сред бактериите на дебелото черво. Оказва се, че с напредване на възрастта, много хора губят голяма част от бактериите Bifudobacterium Breve, като наличността пада под десет процента от свързаните полезни бактерии в храносмилателната система, като останалите не допринасят същите ползи като нея. Много важно - по време на болест или стрес  бактериите Bifudobacterium Breve може да бъдат допълнително колонизирани в чревния тракт за да бъде намален дискомфорта при храносмилателни заболявания, тъй като те имат способността им да преработват повечето видове храни, дори и растителни влакна, които обикновено се считат за несмилаеми.
3.3.Bifudobacterium Bifidum
Bifidobacterium Bifidum is one of several microbes that are used as probiotics, also known as the “good” bacteria.Bifidobacterium Bifidum е един от основните щамове на „добрите” бактерии, които изграждат чревната флора и основно се заселва в дебелото черво. Although there are many benefits of Bifidobacterium Bifidum such as decreasing allergies and preventing certain tumors, it's most known for the many benefits in helping with digestion.Въпреки че са познати много ползи от Bifidobacterium Bifidum като намаляване на алергии и предотвратяване на някои тумори, тя е известна най-вече с многото ползи за подпомагане на храносмилането. Bifidobacterium Bifidum is a natural part of the human body, although they're found mostly in the gastrointestinal tract.Bifidobacterium Bifidum е естествена част в различни части на човешкото тяло, въпреки че тя съществува най-вече в стомашно-чревния тракт. Other places they've been found in the human body include the mouth, the vagina and in breast milk. Другите места, където са открити в човешкото тяло, са устата, вагината и в майчиното мляко.The inclusion of this species in the human body helps to build up the immune system, lower the cholesterol levels, lessens the chance of allergies, aid in digestion and helps to prevent the effects of tumors in colon cancer. Този вид бактерия помага за изграждане на имунната система, понижаване на нивата на холестерола, намалява вероятността от алергии, помощ при храносмилането и помага за предотвратяване на ефектите от тумори при рак на дебелото черво. Bifidobacteria has also been very effective as a remedy for vaginitis, diarrhea, irritable bowel syndrome,... Bifidobacterium Bifidum е също много ефективно средство за лечение на вагинит, диария, синдром на раздразнените черва,
3.4.Bifudobacterium Infantis
Бебетата се раждат със стерилни черва, но бързо се развиват собствена чревна флора от бактерии, придобити по време на раждането, от коластрата и след това от майчината кърма и други източници на храна. Един от първите обитатели на червата при бебетата е позната бактерия Bifudobacterium Infantis. През последните няколко години една теория, наречена "хигиенна хипотеза" доказва, че увеличението на алергичните заболявания, включително астма, атопичен дерматит и атопичен ринит в много от развитите страни, се предизвиква от липсата на ранното заселване на пробиотични бактерии.
Дългогодишно международно научно изследване показва ясно разликата между бионаличността на Bifidobacterium infantis в изпражненията на бебета в Гана (в тази страна е налице ниско ниво на  алергични заболявания) и в изпражненията на децата, родени в по-богатите страни (където има висока честота на алергии). Доказано е, че нивата на Bifidobacterium infantis, към който имунната система на децата е била изложена в ранно детство, са по-високи в Гана, отколкото в по-развитите страни. Тези различия се обясняват със стерилните условия в болниците в по-богатите страни, с по-малкия размер на семейството, широкото използване на антибиотици, добра хигиена, както и различията в майчината кърма в богатите страни в сравнение с Гана в резултат на различното хранене. И докато всички тези "подобрения" трябва да са добри неща, е ясно, че те са нож с две остриета. Някъде по пътя ние губим нашето население от добри бактерии, докато се стремим да избегнем лошите. Bifidobacterium infantis е от жизненоважно значение за здравето на бебетата, когато се изграждат основите на една здрава имунна система. Очевидно е, че ако при майката липсват такава добри бактерии, тогава тя няма да има достатъчен брой, които да преминат от нея в бебето й. Или както заявява един от изследователите: "Или липсата на излагане на бебета на конкретен bifidobacterial вид или премахване на bifidobacterial видове в червата чрез използване на антибиотици, или и двете, биха могли да променят наличието в децата на важни бактериални антигени в критичен момент в съзряването на имунната система." А ефектът на Bifidobacterium infantis или липсата на такава - продължава през целия живот.
3.5.Bifudobacterium lactis
Екип от учени със седалище във Финландия наскоро демонстрира за първи път, че пробиотични бактерии Bifudobacterium lactis са в състояние да екранират (да защитят) епителните клетки от клетъчни щети, причинени от токсичните вещества, отделяни при ферментацията на хранителни продукти с високо съдържание на глутен.
3.6.Lactobacillus Plantarum
Храни, богати на Lactobacillus plantarum обикновено са ферментирали зеленчуци и зърнени храни. Масовото производство и консумация на изкуствено ферментирали храни в последните години намалява наличието на тази естествена пробиотична култура в нашето тяло. Основната способност на Lactobacillus Plantarum е да произвеждат антимикробни вещества, които ще им помогнат да оцелеят в стомашно чревния тракт на човека.
3.7.Lactobacillus casei
За този специфичен вид на лактобацилус е документирано, че има широк рН и температурен диапазон, и допълва растежа на Lactobacillus acidophilus , a producer of the enzyme amylase (a carbohydrate -digesting enzyme). ацидофилус, който е производител на ензима амилаза, който усвоява въглехидратите. It is known [ by whom? ] to improve digestion and reduce lactose intolerance and constipation . Известно е, че Lactobacillus casei способства за  подобряване на храносмилането и за намаляване на непоносимост към лактоза и запек. Това са грам-положителни, пръчковидни представители на кисело млечните бактерии. Те са облигатни (задължителни) за стомашно – чревния тракт и половите органи. В промишлеността се използват като пробитици на човека (оздравителна жива култура), като дрожди за подквасване на мляко. Живите бактерии намаляват диарията, променят микрофлората на храносмилателния тракт, при преминаването си през Стомашно Чревния Тракт укрепват имунната система. Съвместими с други пробиотици.
3.8.Lactobacillus paracasei
Съществуват редица научни изследвания, които доказват че Lactobacillus parcasei подобрява храносмилането и имунната функция, както борбата с лошите бактерии. Тези полезни бактерии също могат да помогнат на тялото и в много други начини. Например, този щам на чревната флора помага да се успокоят храносмилателни разстройства, подпомага различни щамове на бактерията, както и подобрява усвояването на хранителните вещества и липидите в червата.
3.9.Lactobacillus rhamnosus
Lactobacillus rhamnosus е пробиотична бактерия, която първоначално е разглеждана като подвид на Lactobacillus casei , but later genetic research found it to be a species of its own. L. casei, но по-късно генетичните изследвания я отделят като отделен вид пробиотична бактерия. Lactobacillus rhamnosus подтиска растежа на най-вредните бактерии в червата. It is used as a natural preservative in yogurt and other dairy products to extend the shelf life.Тя се използва като естествен консервант в кисело мляко и други млечни продукти за удължаване на срока на годност. Some studies have been done on its in vivo effects.
3.10.Lactobacillus acidophilus.
Лактобацилус Ацидофилус (ЛА) е една от най-полезните бактерии за човешкия организъм. Тя се съдържа в някои ферментирали млечни продукти и хранителни добавки. Приемана в достатъчни количества, тя се заселва в храносмилателната и пикочо-половата система и подобрява здравето. Досега са установени следните полезни ефекти:
1.    Подобрява екологията на червата и не допуска развитието на болестотворни микроби, като пречи на залавянето им за стените на червата,
2.    Променя рН и кислородното съдържание и произвежда бактерицидни вещества (водороден прекис, млечна и оцетна киселина и др.).
3.    Произвежда ензими, в това число лактаза, която е необходима за усвояването на млечната захар - така може да се помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета с диария, дължаща се на лактазна недостатъчност.
4.    Предпазва червата и пикочо-половата система от бактериални и гъбичкови инфекции.
5.    Намалява образуването на канцерогени и развитието на вредни бактерии в червата.
6.    Намалява диарията, причинена от радиация или химиотерапия;
7.    Намалява нивото на вредния холестерол.
 Майките, които кърмят бебетата си, могат да ги предпазят от екзема и астма, ако вземат достатъчно пробиотици (ацидофилус и бифидобактерии) по време на бременността и кърменето. Бебетата нормално получават тези полезни бактерии от своите майки, докато минават през родовия канал, но при цезарово сечение вместо с пробиотици, много бебета се заразяват с болестотворни бактерии, причиняващи т. нар. вътреболнични инфекции – стафилококи, стрептококи, коли-бактерии, клостридия и др.
3.11.Lactobacillus bulgaricus (Пръчковидната бактерия).
Изолирана през 1905 година от д-р Стамен Григоров. В своите класически трудове известният руски учен Иля Мечников - един от основателите на съвременната имунология, свързва дълголетието на българския народ с консумацията на кисело мляко и набляга на факта, че Lactobacillus bulgaricus е единствената бактерия, която никога не е увреждала човешкия организъм по какъвто и да било начин. Мечников е първият учен създал лечебен препарат на базата на Lactobacillus bulgaricus, наречен 'Lactobacillin'. Съставна част от повечето пробиотични продукти в света.
3.12.Streptococcus thermophilus (кълбовидната бактерия). Единствената безвредна за човека стрептококова бактерия. На 7 април 2010 в световния журнал по гастроентерология бяха публикувани резултатите от широкомащабно изследване от смесен научен екип от Аржентина и САЩ за позитивния терапевтичен ефект от Streptococcus thermophilus във ферментиралото мляко върху хроничния гастрит.
Последните две бактерии предизвикват млечно-киселата ферментация на млякото, вследствие на която се получава прочутото кисело мляко в България.

4.Малтодекстрин. Малтодекстринът е полизахарид, който се използва като хранителна добавка. Това е един от най-бързо усвоимите въглехидрати. Ако ги сравним с глюкозата, той е 10% по-бързо усвоим. Изключително полезен е за хора, които имат нужда от бързо възстановяване на гликогенните нива  (нужда от въглехидрати) в тялото.  Често се използва като заместител на захарта. Произвежда се главно от нишесте и се използва предимно за производство на детски храни, или диетични храни.

5.Микрокристална целулоза
6.Капсулата – хипромелоза
7.Антислепващ агент: силиконов диоксид
8.Оцветител: титаниев диоксид


ПРОБИТИК 12 не съдържа лактоза и глутен!
Пътят към доброто здраве зависи от най-важния имунен орган – червата. Там действа PROBIOTIC12 с иновативната формула на LR HEALTH AND BEAUTY SYSTEMS и спомага в дългосрочен план да се подобри самозащитата на организма.
-
Допълнителна информация!

Направих едно проучване за да разбера доколко новият ни продукт PROBIOTIC 12 е конкурентен на пазара сред многообразието от предлагани пробиотици. Описаното в този материал има за цел да разберем какво е важно, къде да търсим разликата и защо трябва да ВНИМАВАМЕ при определено ниски цени за пробиотици.
Важно за пробиотиците:
-         да са в капсула, защото това е защита за преминаването на бактериите през стомаха за безопасно достигане на стомашно-чревния тракт. Пробиотик 12 освен желатиновата капсула, която се разгражда бавно от стомашните киселини, има допълнителна защита от ИНУЛИНА (ФРУКТО – ОЛИКОЗАХАРИДИТЕ), който има желиращ ефект.
-         Комбинацията от няколко бактерии е по-добра за възстановяване на сложната хармонията в червата, отколкото един или два вида.
-         Не по- малко от един милиард бактерии за да има ефект.

В момента в търговската и аптечната мрежа се продават:
·                     Изсушени чрез замръзяване пудри, които се препоръчва да се използват разтворени във филтрирана вода и да се приемат на празен стомах. Студената вода инактивира бактериите. Пудрата от пробиотици започва да действа в устата, преди да премине надолу в храносмилателната система. Трябва да се контролира количеството на специфичния вид бактерия измежду многото такива в различни рекламирани продукти. Те могат да съдържат много малко от желаната бактерия. Този тип пробиотици са силно уязвими при преминаване през стомашната среда.
·                     Капсули, съдържащи определени видове, се предпочитат пред пудрите поради факта, че се разтварят на точно определено място.
·                     Течности - съдържат най-неподходящата форма на бактериалните добавки. Те са годни в продължение на 2 седмици след производството им. Осигуряват много малък полезен ефект.

Част от производителите не описват в съдържанието броя на активни бактерии, а някои не описват дори вида на пробиотиците.
Огромната част пробиотици са с една или две бактерии. Има и няколко производителя, които твърдят, че техните продукти с 6 и 7 вида бактерии са недостижими, уникални и т.н.

Примери:

Всяка капсула от 350 мг от широкорекламирания по телевизията Линекс (след ноември 2011 г.) съдържа не по-малко от 1,2 х 107 лиофилизирани живи млечнокисели бактерии /Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantus v. liberorum, Streptococcus faeclum/, т.е. една лактобактерия, една бифудобактерия и полезната стрептококова бактерия термофилис. Помощни вещества: лактоза, картофено нишесте, магнезиев стеарат.
БИОГАЙА капки 5 мл.- 5 капки съдържат 100 милиона живи активни Lactobacillus reuteri Protectis.

ЕНТЕРОСАН 42 табл. 180 мг. * 30- Живи активни клетки на лактобацили и бифидобактерии, микроелементи и витамини.

ЛАКТОФЛОР BIO PLUS капс. * 90- В 100 г продукт се съдържат над 14 млн. живи и над 250 млрд. латентни клетки на Lactobacillus bulgaricus, активиращи се при попадане в киселата среда на стомаха.

НОРМОФЛОР капс. 250 мг. * 16- Съдържа лиофилизирани бактерии от селекциониран щам Lactobacillus bulgaricus.

САНОСТОЛ прахчета * 14- Рекламата казва, че е отлично съчетание на три много важни пробиотични култури, защитени от стомашната и жлъчна киселина чрез двойна обвивка, но в нито един от сайтовете не открих кои са точно трите пробиотични култури, които съставят продукта.

Биотикс / Biotics - 1 х 109 от Lactobacillus Acidophilus LA-5 и Bifidobacterium Bifidum BB-12 и помощни вещества - декстроза, желатин, нишесте, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат.

СИНБИОТИК ЛАКТЕРАТМ ФИБРИ- Състав: всяка капсула съдържа над 20 милиона живи клетки на Lactobacillus Bulgaricus, 100мг фибри Nutriose FB 06.

ПРОБИОТИК ПРОТЕКСИН® БАЛАНС- Всяка капсула съдържа лиофилизирани: Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum и помощни вещества. Предлага от СЕВЕКС ФАРМА, с претенцията че е нейно производство, но така и не можах да открия нищо за производствените възможности на фирма с изключение на офиса и в София. Приложение: Единствения пробиотик, съдържащ 7 щама на приятелски бактерии – познати като пробиотици

Пробиотици от АкваСорс:
Лактобацилус Ацидофилус- 1 капсула съдържа: Лактобацилус ацидофилус (щам DDS-1) - 110 мг (което осигурява над 1 милиард жизнени клетки към момента на производство), АФА - 100 мг, обвивка на капсулата: чист желатин - 100 мг.
Лактобацилус Бифидус- 1 капсула съдържа: Бифидус комплекс (3 вида) - 110 мг (които осигуряват над 1 милиард жизнени клетки към момента на производство), АФА - 100 мг, обвивка на капсулата: чист желатин - 100 мг. Лично мен ме притеснява фриволното съчетаване наименованията на двата различни типа бактерии (лакто-  и бифидус) в търговското наименование.

Пробиотици от Forever Living Products:
Forever Active Probiotic: L. acidophilus, B. longum, B. lactis, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. Plantarum. Палмово масло, желатин, глицерин, соев лецитин, пектин. Forever Active Probiotic е пробиотик с шест полезни бактерии, който не изисква съхранение в хладилник. Новата хранителна добавка на ФЛП съдържа шест вида полезни бактерии, които се причисляват към родовете на лактобацилите и бифидобактериите. Ето кои са те:
  • Лактобацилус ацидофилус – възпрепятства нежеланите микроби и им пречи да се размножават.
  • Бифидобактериум лонгум – изтласква вредните бактерии и намалява стомашночревните проблеми.
  • Бифидобактериум лактис – спомага за намаляване на киселинността (pH) и забавя растежа на нежелателни микроорганизми.
  • Лактобацилус рамнозус – предпазва стомашночревния тракт и пречи на вредните микроорганизми да се задържат в него и да причинят проблеми.
  • Лактобацилус булгарикус – поддържа чистотата и баланса на тънките черва.
  • Лактобацилус плантарум – запазва ключови хранителни вещества, витамини и антиоксиданти, за да противодействат на нежеланите съставки на храната, която приемаме.

PROBIOTIC 12 PLUS – DR.OHIRA”S
Съдържание според описанието:
Планинска изворна вода - ?????,
Шафраново масло
Меден прополис
Лецитин
Капсулата (гранулирано нешесте от корени на тапиока, глицерин, carrageenan and caramel color). Lactic Acid Bacteria used in fermentation: Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Enterococcus faecalis TH10, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus bulgaricus, Lacrobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus.
Без лактоза, соя или глутен, Без ГМО и химикали
*       Пълна пробиотична система с живи култури и оригинална вегетарианска формула - 100% Вегетариански.
*       Хранителна добавка
Описанието според публикациите в интернет е: Разработен е от всепризнатия микробиолог Личиро Охира (lichiroh Ohhira) д-р и изтъкнат учен от университета в Окаяма, Пробиотик 12 Plus на д-р Ohhira съчетава древни японски методи за ферментация с модерни технологии. Оригиналната Формула ферментира в продължение на три години, като използва 12 щамове на млечнокиселите бактерии (ЛАБ), включително TH10, като методът на  култивиране на последната е патент на лабораторията на д-р Ohhira. Пробиотиците са капсуловани с пребиотици (хранителна среда) от ферментирали зеленчуци, плодове, гъби и водорасли. Тази смес доставя пълна пробиотична система, включително пребиотици, ензими, микроелементи, органични киселини. Пробиотик 12 Plus на Д-р Ohhira подкрепя собствената на индивида уникална флора и насърчава здравословното усвояване на хранителните вещества, обмяната на веществата, както и имунния отговор.
Начин на употреба
За най-добри резултати се взема една (1) капсула два пъти дневно на гладно (1 час преди или 1 1 / 2 часа след хранене) или както е разпоредено от основния си доставчик на здравни грижи. Временни реакции, като например леко подуване на корема или леко слабително или constipating сила са знаци, че полезни бактерии ремоделират, детоксикират и подобряват на чревната среда. Ако тези ефекти продължат повече от 10 дни, консултирайте се с вашия лекар.
Цена на едро за опаковка с 60 капсули – 67.00 лева, която е по – ниска от цената на Пробиотик 12 на LR, но трябва да се пият по 2 капсули на ден, тъй като нашия е една капсула на ден, което ги прави напълно съпоставими като цени.
 Разпространява се основно чрез интернет магазини, което за мен лично е доста притеснително. Още повече при търсене в сайта на университета в Окияма, където според рекламите е изследовател,  името на д-р Личиро Охира (lichiroh Ohhira) не може да бъде намерено.  След това изведнъж се сетих, че в японския език не съществува звукът „Л” и знак за него, което съвсем задълбочи мистерията около този пробиотик, неговия „автор” и мястото и начина, по който се произвежда. При издирване на д-р Ичиро Охира вече попаднах и на фирмата му за производство на биологично активни добавки, но там в продуктовата листа не съществува широко рекламирания в интернет „Пробиотик 12 плюс”.

PROBIOTIC 12 на „LR HEALTH & BEAUTY SYSTEMS”
Основни съставки:
Фрукто-олигозахариди (40%), царевично нишесте, бактерии (В.longum, В. Breve, В. Bifidum, В. Infantis, B.lactis, L. Plantarum, L. casei, L. paracasei, L.rhamnosus, L . acidophilus. L. Bulgaricus, S. thermophilus), малтодекстрин. Не съдържа лактоза и глутен.
Чрез патентованите микрокапсули се гарантира оцеляването на един милиард бактерии от 12 различни бактериални щама, обединени в една капсула! Двойната микрокапсула осигурява сигурна защита за преминаването им през стомаха.

ИЗВОД: не открих конкурентен продукт на нашия!!!

 

 

Още допълнителна информация

Пробиотик

Думата „пробиотик" е сравнително нова и се смята, че за първи път е употребена от Фердинанд Верджин през 1954 г. В своята статия (Vergin F. Anti-und Probiotika. Hippokrates 1954) той сравнява вредните ефекти на антибиотиците и благоприятните такива на полезните бактерии, като ги нарича "probiotic". Думата пробиотик е от гръцки произход: pro-за, bios- живот, т.е. „за живот". Верджин определя пробиотиците като смесена култура от бактерии, които оказват благоприятно действие върху приемащия ги организъм, чрез подобряване на неговата микрофлора.
Много по-късно - в 2002 г. е постигнат официален консенсус по дефиниране на пробиотиците. Дефиницията, приета от Международната здравна организация (WHO), гласи: "Пробиотиците (наричани също бактерии, или култури) са живи микроорганизми, които приети в достатъчно количество влияят здравословно на човешкия организъм".
Най-важно място сред различните видове пробиотици заемат Lactobacillus Bulgaricus и бифидобактериите, а най-известната симбиоза, наречена S85, е симбиозата между Lactobacilus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus, съдържаща се в оригиналното българско кисело мляко. Тя се счита за прародител на пробиотика.
Едно от най-важните изисквания към пробиотичните бактерии е способността им да се запазят живи при преминаването си през горните раздели на стомашно-чревния тракт. Там те са подложени на въздействието на различни фактори, като киселинност на стомашния сок, алкалност на жлъчните киселини, химически вещества в стомашночревните сокове, биологични ефекти на панкретичните ензими, т.н. Пробиотичните бактерии и щамове трябва да притежават качества, позволяващи им да преминат тази бариера и да достигнат живи и в достатъчно количество до дебелото черво, където се заселват и размножават.
Пробиотичните бактерии оказват положително въздействие върху организма на човека като директно се колонизират върху интестиналната мукоза на червата и започват да произвеждат жизнено важни ензими и клетъчни биопродукти. Пробиотичните бактерии не са постоянен обитател на човешката микробна флора, ето защо трябва да се приемат с храна постоянно и продължително време, за да се почувстват здравословните им ефекти.
Пребиотик
Пребиотиците са несмилаема субстанция, най-често въглехидрати с ниско молекулно тегло - олигозахариди (като олигофруктоза и инулин), които се съдържат в много растения и са нормална съставна част на млякото на всички бозайници. Те са естествената среда, в която пробиотиците живеят и се хранят преди да попаднат в човешкия организъм. Попадайки там чрез храната, те достигат непреработени до дебелото черво, където служат за храна на пробиотиците - лактобацили и бифидобактерии. Така те поддържат размножаването на полезните бактерии, които подтискат развитието на патогенните микроби и действат оздравяващо на целия организъм.
Синбиотик
Синбиотикът е съчетание от пробиотици и пребиотици.
Непреработените пребиотици, попаднали в дебелото черво, създават благоприятна среда за съществуването и размножаването на пробиотичните бактерии, които влияят здравословно на човешкия организъм. Поради тази причина, в много от пробиотичните храни се добавят пробиотици и пребиотици. Това са така наречените синбиотици.
Линкове към видеоматериали за пробиотици в www.youtube.com
http://www.youtube.com/watch?v=n5ncEAH2Vgc                          английски
http://www.youtube.com/watch?v=n5ncEAH2Vgc&NR=1             Д-р Джералд Люис
от Нова Зелендания
Човешката слюнка лесно се колекционира с неинвазивни методи. Съдържа много съставки, които са интересни за скрининг, диагностика и мониториране. Множество проучвания през последните 40 години показват корелация между серумните и слюнчените нива на изследваните параметри. Локалното приложение на пробиотици би могло да модифицира по някакъв начин оралната екосистема и да повлияе имунния отговор. Резултатите от пилотно проучване при локален орален прием на таблетки ActiFlora показват че приема на таблетки, които съдържат Lb.bulgaricus и Str.thermophilus повишава нивата на секреторния IgA, което най-вероятно отразява подобрявяне на локалната имунозащита.
1. Антитуморен ефект на дебелото черво - Антимутагенна активност; Променя про-канцерогенната активност на колонизираните микроби; Стимулира имунната функция; Влияе на концентрацията на жлъчни соли;
2. Свръхрастеж в тънките черва - Лактобацилите влияят на активността на свръхрастежа, като намаляват токсичните метаболити и антибактериалните характеристики;
3. Сърдечни заболявания - Асимилация на холестерол от бактериалните клетки; Антиокислителен ефект; Променя хидролазната ензимна активност;
4. Антихипертензивен ефект - Бактериалните пептидази действат върху млечния протеин-резултат от антихипертензивни трипептиди; компоненти на клетъчната стена действат като АСЕ инхибитори;
5. Урогенитални инфекции - Адхезия към уринарния и вагинален тракт; Инхибира Н202 продукция; Възстановява нормалната микробна флора
6. Инфекции причинени от Helicobacter pylori - Конкурентна колонизация
7. Алергии - Предпазва от транслокация на антигени в кръвния поток;
8. Модулиране на имунната система - Спомагателен ефект при антиген-специфичен имунен отговор; Регулираща/повишаваща Th1/Th2 клетки; Продукция на цитокини;
9. Устойчивост към вътрешни патогени - Спомагателен ефект, продукция на антитела; системен имунен ефект; устойчивост към колонизации; създава неподходящи условия за патогените (pH, бактериоцини);
10. Чернодробна енцефалопатия - Инхибира уреазо-продуцираща флора
11. Помагат при смилане на лактозата - Бактериалната лактаза действа на лактозата на тънките черва;
Редица други проучвания показват, че освен посочените в таблица №1 ефекти, пробиотиците произвеждат и редица ензими: protease, amylase, lipase, cellulase и т.н., витамините В1, В2, В6, В12 и други. Те синтезират също аминокиселини, включително и такива, които човешкият организъм не може сам да произведе. Засилват още усвояването от организма на електролити и микроелементи. Досега не са установени контраиндикации за използването им. Не са установени странични и токсични ефекти.
Много важно:
Ежедневна кофичка кисело мляко предпазва жените от сърдечни заболявания.
 Австралийски учени установиха, че то предпазва кръвоносните съдове от втвърдяване на по-късна възраст, което може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт. В изследването си на жени над 70 години, които включвали "умерени количества" кисело мляко в диетата си, учените установили, че е много по-малко вероятно те да се разболеят от сърдечно заболяване.
 Смята се, че киселото мляко увеличава нивата на HDL-холестерола, наричан още добър холестерол. В изследването си сред 1080 жени, учените им задали въпроси за начина им на живот и диетата им, а каротидните (сънните) им артерии били контролирани в продължение на три години. Тези от тях, които изяждали около 100 грама кисело мляко на ден, имали по-здрави кръвоносни съдове.

Материалът е разработен от Вангел Панов

Няма коментари:

Публикуване на коментар