Блог на независим сътрудник на "LR Health and Beauty Systems". Използвани са някои от авторските материали относно продуктовата гама, качени на официалната страница, защото дават най - пълна информация.

неделя, 1 април 2012 г.

CISTUS INCANUS (Памуклийка)

          За хранителните добавки Cistus Incanus капсули, спрей и чай LR използва зелени листа от памуклийка, тъй като там могат да се открият благотворните съставки Cistus Incanus съдържа ценни за организма вещества, тъй като в днешно време е почти невъзможно да се приемат храни с висока хранителна стойност.
Описание на полезното действие на растението се среща от 400 г. пр.н.е, като то се намира в Северна Африка и страните от Средния изток, в голяма част от Средиземноморието и е често срещано в Гърция. Памуклийката е многогодишен храст, който расте на групи в сухи и неплодородни почви, в полупланинските и планински райони на Средиземноморието.
Цъфти през летните месеци, когато се бере и изсушава. Един от видовете памуклийка е Cistus Incanus ssp. Tauricus, който е саморасло и има високо съдържание на полифеноли. Това е билка, която е съхранила непроменени свойствата си през вековете.

Полифеноли
Полифенолите са голяма група от химически съединения, открити в растенията. Те се характеризират с присъствието на повече от една фенолна група, като градивен елемент на молекулата. 
Съществуват над 4000 полифенолни съединения. Много от тях са мощни антиоксиданти и неутрализират свободните радикали, намаляват възпалението и забавят растежа на туморите. Полифенолите придават стипчав и лютив вкус на храните  Можете лесно да ги различите в силния чай, в червеното вино, в зехтина първа преса на студено. Всичко, което придава стипчав вкус обикновено съдържа полифеноли. При растенията, те помагат срещу вредители и придават характерен цвят (антоциани).
Примери: ресвератрол в червеното вино, капсаицин в лютия червен и черен пипер, тимол в мащерката, канелена киселина в канелата, розмаринова киселина в розмарина, мащерката, ригана, градинския чай и ментата.
Памуклийката е растението с най-високо съдържание на полефеноли в Европа, като другите богати на полифеноли храни и напитки са:
Подправки:  Карамфил, звездовиден анасон, каперси, къри на прах, джинджифил, кимион, канела;
Сушени билки: Мента, риган, градински чай, розмарин, мащерка, босилек, лимонова клонка, магданоз, риган
Напитки: Какао, зелен чай, черен чай, червено вино
Горски плодове:Черна арония, черен бъз, ниска храстова боровинка, слива, череша, касис, къпини, ягоди, малини, сливи, черно грозде.
Семена: Лененото, семена от целина, семена от зелено кафе
Ядки: Бразилски орех, лешник, бадем, орех
Маслини: Черни маслини, зелени маслини
Зеленчуци:Артишок, червена цикория, зелена цикория,червен лук, спанак, броколи, червено зеле, червено цвекло, къдрава цикория
Плодове и плодови производни: Ябълки, ябълков сок, сок от нар, праскова, сок от червен портокал, лимонов сок, кайсии, дюли.
Масла: Екстра върджин зехтин, рапично олио
Други: леща, шоколад,
Полифенолите са растителни вещества с антиоксидантни свойства и важно предпазващо действие за човешкото здраве. Проучвания са показали, че повишават доброто функциониране на организма и удължават средната продължителност на живота. Полифенолите спират и ограничават окисляването на липидите в кръвта, повишават нивата на „добрия” холестерол HDL и намаляват нивата на липо-протеина LDL или „лошия” холестерол, който подпомага образуването на атеросклеротична плака, която причинява коронарната болест. Благодарение на противовъзпалителното си действие, те намаляват вероятността от образуване на тромби. Също така, имат способността да унищожават свободните радикали, които причиняват окисляване в организма и представляват основен фактор при преждевременното остаряване на кожата. Ограничаването на негативните резултати от окисляването при тъканите спомага и за превенция на рак.
Ако заедно с горното вземем предвид, че памуклийката е растението с най-високо съдържание на полифеноли в Европа, можем да си отговорим защо са толкова много благоприятните свойства на спрея и капсулите.
Капсулите CISTUS INCANUS (Памуклийка), които са с естествена обвивка без наличие на лактоза, съдържат 73% екстракт от памуклийка. Дозировката е по една капсула два пъти на ден.
Код на продукта                                       80325
                                                                     60 капсули (32,7 гр)
Препоръчителна дневна доза                         2 капсули
Цена                                                           84,90 лева

Спреят CISTUS INCANUS (Памуклийка)– със свеж вкус на мента – е идеален за всички случаи, а практичната му опаковка дава възможност да е винаги с вас! Съдържа екстракт от Cistus Incanus в още по-голямо количество: 86%! Също така в съставките на спрея има както водоразтворимия витамин С, така и мастноразтворимия витамин Е. Витамин С е необходим за различни метаболитни функции на организма, като свързването на колагена, поддържането на здравината на кръвоносните съдове, метаболизма на аминокиселините и освобождаването на различните хормони, а също така и за състава на костите, зъбите, венците и кръвта. Витамин С подсилва имунната система, като предпазва от бактерии и вируси, има антиоксидантни свойства и подпомага поддържането на здрава кожа. С три пръскания директно в устата три пъти на ден, спреят Cistus Incanus дава на организма ви здраве и сила.
Код на продукта                                       80326
                                                                     30 мл.
Препоръчителна дневна доза                         3 х 3 впръсквания дневно 
Цена                                                           43,90 лева

Чай от  CISTUS INCANUS (Памуклийка) – 95% листа от CISTUS INCANUS (Памуклийка) и 5% листа от мента. Препоръка за приготвяне: 1 пълна чаена лъжичка се поставя 1 чаена чаша гореща вода и се държи 8-10 минути, след което се прецежда.
Код на продукта                                       80404
                                                                     250 гр.
Препоръчителна дневна доза                         3 чаши дневно 
Цена                                                           36,50 лева



Допълнителна информация:
http://www.youtube.com/watch?v=jE9DadmVeW8                               немски
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=MW9RAA0EtoI                   немски

Способността на CISTUS INCANUS (Памуклийка) да виреят в много средиземноморски местообитания са в следствие от две важни екологични свойства на растението:
- способност да живее в симбиоза с гъбички, които се развиват по корените на растението, които унищожават всяка друга растителност около растението;
много бързо подновяване след горски пожар или друго стихийно бедствие, което  унищожава останалата растителност.
Повечето CISTUS INCANUS (Памуклийка) имат възможността да създават симбиоза с кореновите гъбички от вида Tuber (описано от Шевалие и др , 1975; Giovannetti и Фонтана, 1982). В тази връзка, гъбичките допълва кореновата система в задачата си на абсорбиране на вода и минерали от почвата, и по този начин позволява на растението домакин да вирее на много бедни почви. В допълнение, интересно качеството на T. Melanosporum е способността му да убие цялата растителност наоколо, с изключение на растенията-гостоприемници в обсега на своите мицел и по този начин да даде на своето растение – гостоприемник някакъв вид "изключителност" за прилежаща площ земя "(Giovannetti и Фонтана, 1982).
CISTUS INCANUS (Памуклийка) е оптимално адаптирано към горските пожари, които често възникват заради сухото лято в сухите райони на средиземноморието, както и в районите на Средния и Близкия изток и са основна причина за ликвидиране на гората. Растенията хвърлят семената им в почвата по време на периода на растеж, но те ​​не покълнат веднага през следващия сезон. Тяхното твърдо покритие е непроницаемо за водата, и по този начин семената остават пасивни в продължение на дълъг период от време. Това, заедно с малките им размери, позволява да се създаде голяма банка от семена, които потъват доста дълбоко в почвата. След горски пожар, когато огънят убива растителността в района, семенното покритие се омекотява или напуква в резултат на отоплението и оцелелите семената покълват скоро след пожара. Този механизъм позволява на Cistaceae да произвежда голям брой от млади зародиши покарали едновременно и в точното време, и по този начин да се получи важно предимство над другите растения в процеса на заселване на площта след пожар или много горещо време.
Изискванията към почвата са скромни, и тяхната устойчивост позволява те да оцелеят и дори при снежна зима в Северна Европа.
Някои Cistus видове, най-вече C. ladanifer са използвани за производството на ароматна смола, използвана в парфюмерийната индустрия.
Способността на Cistaceae за да се създаде симбиозна връзка с тъби трюфели (Tuber) предизвикаха няколко изследвания за използването им като растения гостоприемници за отглеждане на трюфели. Малкият размер на храстите Cistus може да се окаже благоприятен, тъй като те заемат по-малко пространство в сравнение с традиционните домакини, като дъб ( Quercus) или бор ( Pinus), и по този начин може да доведе до по-голям добив на трюфели от единица площ.
От растението Cistus могат да бъдат извлечени активни съставки в хомеопатични средства.
Символизъм
Във викторианска епоха на езика на цветята цветът на растението CISTUS INCANUS (Памуклийка) e символизирало неизбежната смърт. Буквално  е означавало "Аз ще умра утре." – само че с настъпването на на утрото е било вече днес, а утре отново предстои!

Източник: 

Материалът е разработен от Вангел Панов

Няма коментари:

Публикуване на коментар