Блог на независим сътрудник на "LR Health and Beauty Systems". Използвани са някои от авторските материали относно продуктовата гама, качени на официалната страница, защото дават най - пълна информация.

петък, 2 март 2012 г.

Хранителна добавка bi–Oxan2


biOxan2


 
biOxan2 на LR Health and Beauty systems е хранителна добавка с шест антиоксидантни вещества, които се борят с преждевременното остаряване. Антиоксидантните вещества, които съдържа са:
Витамин А
Витамин С
Витамин Е
Цинк
Ликопен
Коензим Q10

biOxan2
Антиоксидантните витамини предпазват от неблагоприятното влияние на свободните радикали, причинени от естествени фактори, радиолъчение, рентгенови лъчи, прекомерно излагане на слънце, др.
Използването на антиоксиданти помага на организма да забави и предотврати вредите от свободните радикали, които ускоряват унищожаването на клетките. Витамини С, Е и бета каротинът (провитамин на витамин А), както и селен, имат антиоксидантни свойства. Това означава, че предпазват протеините и липидите в мембраните на клетките, като играят важна роля във възпрепятстването на особено активните атоми на кислорода (свободни радикали).
Свободните радикали се създават по време на клетъчния метаболизъм. Вредят особено на клетъчното ДНК и тъканите на човешкия организъм, а според проучванията уврежданията, които нанасят, допринасят за остаряването и развитието на хронични заболявания като рак, атеросклероза и кардиологични заболявания.
По тази причина тялото произвежда антиоксиданти, за да неутрализира  реактивните кислородни видове (свободните  радикали) и поддържа необходимото равновесие. Въпреки това напрежението, естественият процес на стареене и влиянието на околната среда увеличават броя на свободните радикали в организма.
Антиоксидантните хранителни добавки не са лекарствени препарати и нямат за цел лечение на болести. Напротив, имат хранително и физиологично действие, като имат за цел намаляване на вероятността от поява на някоя болест.
Вземането на антиоксидантни добавки се счита за необходимо, когато хранителите ни нужди са увеличени и не е възможно да спазваме правилен хранителен режим. Затова няма съмнение, че приемът на антиоксидантни добавки в правилни дози е необходимо за хората, които живеят и работят динамично, които се хранят неправилно, спазват строги диети, а също така и за младежи, бременни жени, пушачи, активно спортуващи, хора, подложени на постоянен стрес и болни.
Хранителната добавка BiOxan съдържа шест ценни антиоксидантни съставки, които покриват нуждата на съвременния човек да възстанови по най-благоприятния начин организма си и да неутрализира недостатъците на съвременния начин на живот. Целта винаги е дълъг живот, забавяне на стареенето и качествен начин на живот.
.

Витамин А (ретинол) – витамин на разтежа!
Мастноразтворим витамин, който за да се усвои от  организма, в храната ни трябва да има мазнини! Съдържа се в млякото, маслото, жълтъка на яйцето, мляко и др. Някои растения съдържат каротин (провитамин А), който в червата и черния дроб се разгражда във витамин А. Каротинът се всмуква в червата само при наличност на мазнини. Той осигурява нормално зрение, растеж на младия организъм, развитие на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавицата, регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата, оказва противосклеротично действие и др. Възрастният човек се нуждае дневно от 6,0 до 8,0 мг витамин А. Складира се в черния дроб и участва в образуването на вещества, необходими за зрението, формирането на костите и зъбите. Плодовете, с изключение на кайсиите, шипките, сливите, касиса, съдържат малко количество каротин. Повече каротин съдържат зеленчуците – морковите, червените чушки, доматите, магданозът, зеленият лук, спанакът, салатата, брюкселското зеле, тиквичките и др. Каротинът в растението се увеличава значително при торене на почвата с азотни и фосфорни торове
.
Витамин С (аскорбинова киселина)
Участва в много ензимни системи и е абсолютно необходим за образуването и поддържането на колагена. Храни, богати на витамин С са плодовете (главно цитрусовите) и зеленчуците. Витаминът лесно се унищожава при варене на хранителни продукти. Човешкият организъм няма способност да складира витамин С. По тази причина нивото на този витамин може да намалее значително, ако хранителния режим не включва достатъчно храни, които да осигуряват необходимото количество. Липсата на витамин С причинява скорбут, който се изразява клинично с обриви, хипертрофия и кръвоизливи от венците, както и кръвоизливи на долните крайници със силна болка при движение. Тези кръвоизливи – основна характеристика на болестта – се дължат на невъзможността да се произведе и съхрани колаген в стените на капилярите.

Витамин Е
Това е силно антиоксидантно вещество, което предпазва клетките на тялото от действието на свободните радикали. Намира се в много видове растителни масла, в зелените зеленчуци, сухите плодове и др. Съдържа вещества против стареене, смята се за витаминът на любовта и плодовитостта, хидратира кожата и действа предпазно при развитието на серия тежки заболявания като някои видове рак, артрити, сърдечни заболявания, диабет и болестта на Алцхаймер.

Цинк
Съдържа се в повече от осем ензима и взема участие в много функции на човешкия организъм. Необходим е за клетъчното делене и функциониране, за развитието на децата и узряването на възпроизводителните органи при младежите, за производството на сперма при мъжа и яйцеклетки при жената, както и за изхвърляне на определени токсични метали от организма (напр. кадмий и олово). Допринася за добро зрение, вкуса и мириса, освобождаването на инсулин, както и за усвояването на витамин А. Липсата на цинк води до отслабване на имунната система, която става лесно податлива на зарази, трудно заздравяване на рани, намален апетит и усещане за вкус и мирис, кожни страдания и бели петна по ноктите.

Ликопенът
Още една съставка на BiOxan, която с антиоксидантното си действие неутрализира свободните радикали на кислорода и гарантира дълъг живот. Съдържа се в доматите и неговите производни. След като се абсорбира от червата, се складира от черния дроб, белите дробове, простатата, дебелото черво и кожата. Проучвания показват, че действа ефективно в борбата с много и сериозни заболявания, като различни видове рак, сърдечни заболявания, остеопороза и т.н. Думата "антиоксидант" доби широка популярност през последните десетилетия заради изтъняването на озоновия слой и сериозното глобално замърсяване. Представям Ви едно вещество с доказани способности да възпира разрушенията на свободните радикали. Добрата новина този път е, че това не е поредният неестествен химикал, получен след много експерименти. Тук става дума за пигмент, добит от доматите, които всички обичаме.
Ликопенът е ярко червен фитохимикал от групата на каротеноидните пигменти. Ликопен придава наситения цвят на редица червено оцветени плодове като домати, диня, червен грейпфрут и гуава. Добива се от домати и други червени плодове и зеленчуци. Известни количества могат да се открият и в човешки тъкани (например в кръвта), като резултат от поглъщането с храната, но натрупването му в организма става единствено при невъзможност за обработка или екскреция. Изключително успешна природна съставка предпазваща от рак на кожата. Съдържа се в най-новото поколение козметика за UV защита.
За разлика от останалите каротеноиди, ликопенът не е с провитамин А действие, т.е. не се превръща във витамин А. Следователно благоприятното му въздествие върху здравето се дължи главно на действието му като мощен антиоксидант.
В действителност, лабораторни експерименти показват, че ликопенът е по-ефективен антиоксидант от другите каротеноиди, включително и бета-каротина.

Какво трябва да знаем за активните съставки на ликопена?

Сам по себе си ликопенът е активна съставка. Молекулата му е така изградена (симетричен тетратерпен с осем изопренови единици), че може да се свърже със свободен кислороден атом или с пероксилни радикали, които иначе биха могли да повредят клетъчните ДНК. Възможно е да се получат седемдесет и два различни изомерни молекули на ликопена. При сравнителните изследвания за реактивност с кислорода е установено, че определени молекули имат по-голяма активност в сравнение с други.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи ликопена?

Основната причина за прием на ликопен е неговата антиоксидантна активност. Смята се, че червената му молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислорода в сравнение с витамин Е.
Ликопенът е особено ефективен при потискане на свободните радикали, наречени долен кислород. Долният кислород е силно реактивна форма, която свободният радикал оформя по време на нормалните метаболитни процеси, който реагира с мастни киселини, които са основни съставки на клетъчните мембрани. Поради факта, че ликопенът се съдържа в клетъчните мембрани, той играе важна роля в превенцията на оксидативното повреждане на мембранните липиди, като по този начин влияе на дебелината и силата на мембраните. Поддържането на целостта на клетъчните мембрани е ключов фактор в превенцията на различни болести.
В допълнение към своята антиоксидантна активност, ликопенът би могъл да потиска и растежа на тумори. Един от начините, чрез които ликопенът може да ограничава растежа на тумор е чрез стимулиране на клетките към клетъчна комуникация.
Изследователите вярват, че недостатъчната комуникацията между клетките е една от причините за растежа на анормални клетки, състояние, което води до развитие на раковите тумори.
Ликопенът също така играе важна роля в превенцията на сърдечни заболявания чрез намаляване на щетите, които свободните радикали нанасят на холестерола.
Последните изследвания показват, че ликопенът може да повиши и концентрацията на сперматозоидите при безплодни мъже.
Недостатъчният прием на ликопен и на други каротеноиди в продължение на дълъг период може да стане причина за развитието на редица хронични болести, включително сърдечни заболявания и различни ракови заболявания. Проучванията показват, че диети с ниско съдържание на каротеноиди могат да повишат чувствителността на организма към свободните радикали.
Прекомерната консумация на ликопен от своя страна може да предизвика наситен портокалов цвят на кожата - безобидно състояние, наречено ликопенодермия. Някои изследвания показват, че при определени обстоятелства, ликопенът и други каротеноиди могат да се оксидират и в последствие да се държат като свободни радикали и да предизвикват клетъчни щети. Цигареният дим, например, може да предизвика ликопена да се оксидира.
Ликопенът е вещество, което разтваря мазнините и като такова изисква наличието на диетични мазнини за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. Следователно, съдържанието на ликопен в организма може да бъде нарушено от диета, която е изключително бедна на мазнини или от заболяване, което причинява намаляване способността за усвояване на хранителните мазнини като ензимен дефицит на панкреаса, болест на Крон, кистична фиброза, хирургично отстраняване на части от стомаха, болест на жлъчния мехур или чернодробно заболяване.
Лекарствата за понижаване на холестерола водят до по-ниски кръвни нива на каротеноидите, включително и ликопена. Някои храни като маргаринът, обогатен със синтетични растителни стероли или заместители на мазнини, които се използват при производството на различни снаксове, могат да намалят абсорбацията на каротеноидите.
Ликопенът играе важна роля в превенцията или лечението на рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания, катаракта, рак на шийката на матката, на белия дроб, на панкреаса, на простатата, на кожата, на стомаха и др.

Доказани ползи от приема на ликопен:

·               Доказан мощен антиоксидант - това вещество е може би най-силният химичен агент, който може да спре разрушенията от свободните радикали (молекулите на реактивните  кислородни видове) в кръвта и тъканите. 

Предположения и недоказани твърдения:

·               Смята се, че може да доведе до понижаване риска от развитие на определени видове рак, в това число и рак на простатата. Предстоят бъдещи изследвания;
·               Подпомага забавянето на стареенето на кожата, като предпазва от т.нар. старчески петна, които се обрaзуват в резултат на оксидативен стрес.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на ликопен?

Няма установени вредни ефекти за здравето. Има данни за поява на червено-оранжево оцветяване по кожата и в черния дроб при прекомерна консумация на ликопен. Състоянието е безобидно и отминава при триседмична диета без пигмента.

В комбинация с какво не бива да приемаме ликопен?

Няма данни за негативни взаимодействия между ликопена и други съставки.  Няма противопоказания за прием при диабет, бременност и кърмене.

Какви дози са нужни и как се взима?

Смята се, че е достатъчен прием от 4 до 8 мг. дневно за възрастни.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Ликопенът се предлага най-често или като част от антиоксидатна формула, или като част от мултивитаминна формула. По-рядко можете да срещнете ликопен като самостоятелен продукт. Напоследък все повече иновативни компании започнаха да използват ликопена като антиоксидант към функционални храни.

Коензим Q10
Това е най-важният антиоксидантен елемент и има важно значение за човешкия организъм. През 1978 г. Британският биохимик Питър Митчъл получава Нобелова награда за химия за проучванията, които е провел за ролята на коензим Q10 върху механизмите за производство на енергия на клетъчно ниво. Особените антиоксидантни свойства на Q10 се състоят както в незменимото му действие срещу свободните радикали, така и в приноса му към възстановяването на витамин Е в активния му вид след реакцията му със свободните радикали.
Коензим Q10 се произвежда от организма ни, но го получаваме и от определени храни като скумрията. Съставът на Q10 зависи от количеството аминокиселини в тирозина и фениланина, но и от участието му в още седем витамина и елемента. Липсата на някой от прекурсорите от състава на Q10 в храната, която приемаме, може да доведе до недостатъчното му производство. Това често се наблюдава при вегетарианците, хората от третата възраст и в случай на продължително фармацевтично лечение. Вземането на добавки, които съдържат Q10, помага за подсилване на сърдечно-съдовата и имунна система, увеличаване на производството на енергия и борбата със свободните радикали.

 

Антиоксидантите в борбата със свободните радикали за добра кожаЕ-мейлПечатПДФ

Дишайки кислород, хората създават енергия и едновременно с нея – свободни радикали. Те са нестабилни молекули, и се образуват от изгорения кислород, които клетките отделят, докато произвеждат енергия.
Ние сме в оксидантен стрес, при всекидневното излагане на цигарен дим, смог, прах. Кожата губи влага, загрубява и изтънява от прекаленото излагане на слънце и на UV лъчи, свръхтегло, преумора и стрес. А резултатите са: бръчки, петна, пъпки и други увреждания и стареене на кожата и клетките.
Свободните радикали влияят зле и вредното им действие продължава във времето. За да предотврати това, кожата произвежда собствени антиоксиданти – молекули, които „се жертват” и се окисляват при срещата си с тях. Козметичните лаборатории търсят комплекс от силни антиоксидантни съставки за успешна защита от външните агресори на кожата във вид на кремове, които се превръщат в елексир на младостта.
Има различни типове антиоксиданти с различно действие. Най-известните антиоксиданти са:
Витамин Е – използва се широко заради силно овлажняващите си свойства.
Витамин А – използва се под различни форми за третиране на акне, за омекотяване на кожата и изглаждане на бръчки.
Витамин В – също се използва широко под различни форми за лечение на акне и за запазване на влажността на кожата и косата.
Витамин С – изглажда фините линии и предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи.
Екстракт от джинджифил – бори се с голяма част от свободните радикали, появили се в следствие на UV лъчите. Стимулира естествената детоксикация на кожата.
Екстракт от розмарин – бори се с токсините от околната среда.
Полифеноли от грозде – справят се успешно с атаките на различни типове свободни радикали.
Извлек от зелен чай.
Витамини от нар – те са три пъти по-силни като действие върху липидната бариера от тези на червеното вино или на зеления чай.
„Поддържането на красотата”, обикновено става с ежедневно използване на продукти с антиоксиданти, които забавят процесите на преждевременното стареене, съобразено с възрастта и типа на кожата. Текстурата на лицето ви ще стане по-равномерна, блестяща, кожата ще изглежда здрава, по-млада и еластична. Ако забележите тази промяна, не сменяйте често продукта, на който сте се спрели.

Източник:

Материалът е разработен от Вангел Панов




Няма коментари:

Публикуване на коментар